- Informacja -
- Reklama -
- Informacja -
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Dyżury aptek:
Apteka "Na Zdrowie" w Kępnie
ul. Warszawska 30
tel. 62 599 30 81
Partnerzy
Akademia Piłkarska Reissa Kępiński Ośrodek Kultury KKS Polonia Kępno Gminny Ośrodek Kultury w Perzowie Kepnosocjum.pl
Sonda:
Czy planujesz wyjechać na urlop w tym roku?
Newsletter:

Kępnianie na konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w Poznaniu

  • źródło: www.wrota.info.pl
    źródło: www.wrota.info.pl
  • źródło: www.wrota.info.pl
    źródło: www.wrota.info.pl
  • źródło: www.wrota.info.pl
    źródło: www.wrota.info.pl
  • źródło: www.wrota.info.pl
    źródło: www.wrota.info.pl
W dniu 16 sierpnia 2013 roku grupa 20 osób z powiatu kępińskiego wyjechała do Poznania z produktami na konkurs na najlepszy produkt żywnościowy.

Ogółem z całego województwa było 66 produktów, w tym z naszego powiatu kępińskiego -18 produktów- w tym:

  • 3 produkty i przetwory mięsne i 1 produkt zbożowy z gminy Baranów,
  • 2 produkty mleczne i 1 produkt z przetworów warzywnych z gminy Łęka Opatowska,
  • 1 produkt z kategorii miody z gminy Kępno,
  • 5 produktów z napojów alkoholowych z gminy; Łęka Opatowska, Bralin, Kępno,
  • 1 produkt z napojów bezalkoholowych z gminy Kępno,
  • 4 produkty z wyrobów cukierniczych z gminy Baranów, Kępno i Łęka Opatowska.


  • Komisja Konkursowa oceniająca produkty liczyła 7 osób z różnych instytucji. Najwyżej oceniane były produkty związane z naszym wielkopolskim regionem, wytwarzane dawnymi tradycyjnymi metodami o niepowtarzalnych walorach smakowych. Duże znaczenie w ocenie miało też ekologiczne wytwarzanie trafiające do szerokiego grona odbiorców.

    Nagrody i wyróżnienia zdobyło tylko 11 produktów z różnych kategorii. Z naszego powiatu kępińskiego nagrodzony został : "Miód wielokwiatowy- akacjowo-lipowy z Mielęckich łąk przyleśnych" z pasieki Andrzeja Tomczyka ze Szklarki Mielęckiej, a wyróżnienie zdobył „Chleb wiejski żytni" Pani Barbary Lipińskiej z Mroczenia.

    Na poznańskim Rynku odbył się też konkurs gastronomiczny na najlepsze danie w którym startowały restauracje, gospodarstwa agroturystyczne itp. Dziękujemy wszystkim osobom z naszego powiatu, które się zaangażowały, przygotowały i zaprezentowały produkty w konkursie. Mamy nadzieję, że nasze Panie z Kół Gospodyń Wiejskich i inne osoby nas nie zawiodą i przygotują liczne produkty regionalne i tradycyjne na V Festiwal Produktu Lokalnego w niedzielę 22 września 2013r. w Ustroniu koło Opatowa w powiecie kępińskim. Warto również zaprezentować oprócz produktów żywnościowych- wyroby rękodzielnicze lokalnych wytwórców, aby zachować kulinarne i kulturowe dziedzictwo Południowej Wielkopolski.

    źródło: www.wrota.info.pl
     
    Dodaj link do:www.wykop.plwww.facebook.com

    Komentarze

    Redakcja portalu Kepnianie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.
    MENU:
    WAŻNE:
    KONTAKT
    tel.: 785 210 310
    e-mail: kontakt@kepnianie.pl
    REKLAMA:
    Sprawdź naszą ofertę:
    Reklama