- Informacja -
- Reklama -
- Informacja -
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Dyżury aptek:
Apteka "Na Zdrowie" w Kępnie
ul. Warszawska 30
tel. 62 599 30 81
Partnerzy
Akademia Piłkarska Reissa Kępiński Ośrodek Kultury KKS Polonia Kępno Gminny Ośrodek Kultury w Perzowie Kepnosocjum.pl
Sonda:
Czy planujesz wyjechać na urlop w tym roku?
Newsletter:

Ustronie: Kolejny Festiwal Produktu Lokalnego za nami

W niedzielę 21 września po raz szósty w Dworku w Ustroniu koło Opatowa odbył się Festiwal Produktu Lokalnego. Organizatorem jak co roku było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski”

Wzorem poprzednich edycji Festiwal obejmował: konkurs kulinarny, konkurs rękodzieła, pokaz kulinarny na żywo, targ produktu lokalnego i regionalnego oraz konkurs ubijania piany z białek dla włodarzy gmin powiatu kępińskiego. Dodatkową atrakcją były pokazy wykonania rękodzieła na żywo w formie warsztatów dla zainteresowanych. Uczestnicy mogli próbować swoich sił w ceramice, malarstwie, wyrobie kolczyków, witraży, zawieszek.

Głównym punktem programu jak co roku był konkurs kulinarny i rękodzieła do którego zgłoszono około 90 potraw w czterech kategoriach oraz około 65 produktów rękodzieła. Wśród uczestników znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne z terenu powiatu kępińskiego i wieruszowskiego.

Praca Jury w składzie Krystyna Sikora, Wioletta Szkopek, Dagmara Quiskova, Karolina Borowczak, Krzysztof Zimny, Władysław Glanc rozpoczęła się tuż po godzinie 13.00 i trwała do godziny 16.00. Podczas pracy komisji czas umilały lokalne zespoły ludowe. Na scenie zaprezentowali się: Rogaszanie z Rogaszyc, Słupianie ze Słupi pod Kępnem, Ale Babki z Bralina, Laskowiane z Gminy Trzcinica, Perzowianie z gminy Perzów, Harmonia z gminy Kępno oraz Orkiestra Dęta działająca przy OSP Słupia pod Kępnem pod batutą Antoniego Janaszewskiego. Występy lokalnych zespołów ludowych na stałe wpisały się w program Festiwalu, podobnie jak Akademia Gotowania na żywo, którą w tegorocznym Festiwalu prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie. Ponadto na VI Festiwalu Produktu Lokalnego w ramach realizacji Projektu Współpracy pn. „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” wystawiła się grupa z terenu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupa Działania. Na stoisku zaprzyjaźnionej LGD można było skosztować słynnych ostrzeszowskich pasztetów oraz domowego sera białego, wędlin i wielu innych przysmaków. Oprócz wystawców z Ostrzeszowa gościliśmy po raz pierwszy zespół ludowy z Rogaszyc, który również zaprezentował się na festiwalowej scenie.

Na tegorocznym festiwalu dodatkową atrakcją był występ Elżbiety Romanowskiej Jolki z serialu Ranczo który przyciągnął pod scenę osoby w każdym przedziale wiekowym. Podczas konkursów prowadzonych przez serialową Jolkę uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą o serialu Ranczo ale też umiejętnościami tanecznymi i wokalnymi.

W konkursie kulinarnym najwięcej potraw zgłoszono w kategorii III – Pieczywo, ciasta i desery a następnie w kategorii: I – Zupa bądź przystawka, IV – Napoje regionalne i II – Danie główne. Na stołach znalazło się wiele specjałów i smakołyków między innymi: zupa z dyni, powidła śliwkowe z miodem i orzechami, schab surowy ze świni złotnickiej, likier różany, kluski parowane, naleśniki, duszona pręga, pierogi, sok „czarny bez”, bigos królewski, pasztet z królika, wino głogowo – pietruszkowe, mus dyniowo – malinowy. Po degustacji potraw można było podziwiać przepiękne rękodzieła wśród których znalazły się: biżuteria frywolitkowa, wazony jesienne, bransolety z wełny i papierowej wikliny, papieroplastyka, płaskorzeźby, wyroby świec woskowych i produktów z wosku pszczelego, serwetki szydełkowe.

W ramach konkursów wyłoniono zwycięzców przyznając I, II, III nagrodę rzeczową oraz wyróżnienia w każdej z kategorii kulinarnych i rękodzielniczych. Komisja nagrodziła również uczestników w kategorii najlepiej udekorowany stół. Sponsorem nagród było Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski”. Patronat honorowy nad VI Festiwalem Produktu Lokalnego objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego. W Ustroniu zostały również rozstrzygnięte następujące konkursy: „Aktywna wieś” oraz konkurs fotograficzny pt. „Dziedzictwo południowej wielkopolski” realizowany w ramach Projektu Współpracy.

VI Festiwalu przebiegł w bardzo przyjaznej atmosferze i wymarzonej na imprezę plenerową pogodzie. Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski” już po raz szósty miało przyjemność gościć wyśmienite towarzystwo oraz rzesze miłośników kuchni tradycyjnej i lokalnej.

Poniżej prezentujemy wyniki konkursów:
WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO

KATEGORIA I – ZUPA BĄDŹ PRZYSTAWKA
1. KGW Baranów – Krystyna Paprocka, Gmina Baranów – Zupa z dyni
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno – Pasztet ze śliwkami
3. Katarzyna Szolc, Gmina Trzcinica – Serek wędzony
Wyróżnienie: Małgorzata Podeszwa, Gmina Mokrsko – Patison w zalewie słodko - kwaśnej

KATEGORIA II – DANIE GŁÓWNE
1. Rafał Nawrot, Gmina Łęka Opatowska – Duszona pręga
2. Marian Pacyna, Gmina Łęka Opatowska – Schab surowy ze świni złotnickiej
3. Wanda Wróbel, Gmina Łęka Opatowska – Parowane kluski i sos jagodowy
Wyróżnienie: Koło Emerytów i Rencistów w Baranowie– Halina Szczepaniak, Gmina Baranów – Zapiekanka ziemniaczana
Wyróżnienie: Lucyna Mierzchała, Gmina Rychtal – Pieczeń warzywna

KATEGORIA III – PIECZYWO, CIASTA I DESERY
1. Cecylia Sikora, Gmina Kępno – Mus dyniowo - malinowy
2. Krystyna Gruszka, Gmina Baranów – Miód z mleczu
3. Irena Perlitius, Gmina Trzcinica – Ciasteczka orzechowe
Wyróżnienie: KGW Olszowa, Gmina Kępno – Ciasto śmietanowo - malinowe

KATEGORIA IV – NAPOJE REGIONALNE
1. Barbara Gabryś, Gmina Kępno – Napój gazowany z kwiatów czarnego bzu
2. Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”, Gmina Łubnice – Napój miętowo – cytrynowo - miodowy
3. Grażyna Kruszelnicka, Gmina Perzów – Sok „Czarny bez”
Jury przyznało dodatkowe wyróżnienie dla:
Patrycji Stramowskiej, Gmina Łęka Opatowska za powidła śliwkowe z miodem i orzechami,
Agnieszki Hadryś, Gmina Łęka Opatowska za buraczki czerwone,
Cecylii Sikora, Gmina Kępno za półgęski wędzone
Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Firma Maryniak, Gmina Rychtal za śniadanie wielkopolskie,
nagrody ufundowane przez AVON.

WYNIKI KONKURSU NA NAJLEPSZE RĘKODZIEŁO
1. Joanna Kurczewska, Gmina Kępno – papieroplastyka „Kartka z motylem”
2. Małgorzata Grzeszkowiak, Gmina Kępno – Haftowana biżuteria
3. Mirosława Smiatacz, Gmina Trzcinica – Snutka wielkopolska – komplet serwetek
Wyróżnienie: Magdalena Wieczorek, Gmina Kępno – Obraz wykonany haftem – „Klucz do serca”
Wyróżnienie: Marzena Nowak, Gmina Kępno – decoupage na materiałach naturalnych
Wyróżnienie: Jaromir Talar, Gmina Trzcinica – Oryginalne wizytówki z wosku

WYNIKI KONKURSU NA NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ:
WYRÓŻNIENIE: Renata Mikołajczyk, Gmina Trzcinica
WYRÓŻNIENIE: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno
WYRÓŻNIENIE: Trzebień, Gmina Łęka Opatowska

www.wrota.info.pl
 
Dodaj link do:www.wykop.plwww.facebook.com

Komentarze

Redakcja portalu Kepnianie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.
MENU:
WAŻNE:
KONTAKT
tel.: 785 210 310
e-mail: kontakt@kepnianie.pl
REKLAMA:
Sprawdź naszą ofertę:
Reklama